retreats


Krishnamurti Retreats Worldwide weergeven op een grotere kaart

maandag 11 juni 2007

Van ogenblik tot ogenblik

...Daarom is het zo belangrijk van ogenblik tot ogenblik in gewaarzijn te leven, zonder dat je de ervaringen opslaat die dat je geeft, want zodra je ervaringen gaat opslaan, ben je nog alleen maar gewaar op basis van wat je hebt opgeslagen, van die ervaringen. Dat betekent dat gewaarzijn dan wordt geconditioneerd door wat je hebt opgeslagen, en daardoor is er geen observeren, je interpreteert alleen maar: Waar wordt geïnterpreteerd, daar worden keuzes gemaakt en keuzes leiden tot conflicten, en bij conflict is er geen mogelijkheid tot inzicht.

Het leven is een kwestie van relaties, en om inzicht te hebben in die relaties, die niet statisch zijn, is gewaarzijn nodig dat flexibel is, dat op een alerte manier passief is, niet op een agressieve manier actief. Zoals gezegd, dit passief gewaarzijn ontstaat niet door één of andere vorm van discipline of door oefening. Het is simpelweg van ogenblik tot ogenblik gewaar zijn van je denken en voelen, niet alleen als je wakker bent...

uit: 'Waar zijn we naar op zoek?' J.Krishnamurti, Mirananda 2001, p 83-84
(de vertaling werd een beetje aangepast op basis van de Engelse versie: 'the First and Last Freedom', Victor Gollancz, 1954: oa 'bewustheid' vervangen door 'gewaarzijn')

Geen opmerkingen: